top of page

Interiérový štýl = silná reč priestoru bez slov

Mám rada teplo škandinávskeho štýlu. Páči sa mi funkčnosť japandi štýlu. Potrebujem mať v interiéri kúsok lesku glamour štýlu. Aj vy takto často „škatuľkujete?“ Spojíte si konkrétny štýl s určitými jednoznačnými prvkami? Interiérová dizajnérka Daniela Mazúrová nám však pomôže ísť „o krok ďalej.“ Priblíži, čo všetko vlastne taký interiérový štýl tvorí, ako ho konzultuje s klientom, tak aby bol výsledok čo najlepší a poradí aj tým, ktorí sa chcú spoľahnúť na svoj vkus a cit.



Cez interiérový štýl vieme vyjadriť svoj životný štýl, ale aj vlastnú individualitu. Odráža sa v ňom to, čo sa nám páči i to, akí sme. Veľmi zovšeobecnené fakty v tomto smere možno priradiť napríklad ku štyrom základným temperamentom.

V našom interiéri je aj kúsok vlastného temperamentu


Taký cholerik vraj inklinuje skôr k funkčným interiérom. Má rád zónovanie v priestore. Keďže často priestor mení, vyhovuje mu skôr modulárny nábytok. No a k povestnej „výbušnejšej“ povahe by nemal určite voliť červené odtiene. Vhodnejšie sú pre neho tie zelené či modré.

Dobre naladený sangvinik túži svoju veselosť dať najavo aj v interiéri. Má rád oranžovú, terakotovú, žltú, ale aj červenú farbu. Priestor zútulní množstvom textílií a keď pridá viacero rôznych prvkov, vznikne často výrazný eklektický štýl.

Flegmatikovi tiež vyhovuje mať okolo seba rôzne textílie, ale doplní ich skôr starožitnejším nábytkom, starými fotkami či krajinkami. Pripomína vám to tak trochu provensálsky či francúzsky štýl?

Priestor pre seba, viaceré kútiky, plédy, pufy a tlmené béžové farby. „Vitajte v interiéri“, ktorý si vytvoril melancholik. Páči sa mu totiž škandinávsky či až rustikálny interiérový štýl.

Tak však, ako nikdy nie je nič len čierne alebo len biele. Tak, ako každá strana má svoj aj rub aj líc, tak aj v prípade spomínaných informácií k jednotlivým temperamentom musíme povedať, že ide o čiastkové a veľmi zjednodušene podané fakty, nad ktorými aj tak v každom prípade hľadajme vlastnú osobnosť, vlastný prístup k interiéru a vlastnú emóciu, ktorú nim chceme vytvoriť.

Návrh dizajnéra & Klient


To, že v interiéri sa odráža i naša povaha potvrdzuje aj Daniela. Dokonca pridáva fakt, že ak je to priestor pre jednu osobu „odtlačok osobnosti“ je potom ešte citeľnejší, ako napríklad pri bývaní pre rodinu či pri komerčných projektoch. „S klientmi sme v úzkom kontakte, no pre dobrý návrh je nutné spoznať i klienta samotného. Zo skúsenosti môžem povedať, že temperamentní a otvorenejší klienti obľubujú i výraznejšie štýly, napríklad ako glamour, eklektický štýl alebo art deco a i.. Svoj interiér komunikujú veľmi jasne tak, ako sa i prejavujú – spontánne a otvorene. Pohodoví klienti majú radi pokojné vidiecke, severské alebo minimalistické interiéry. Nie sú to však nejaké exaktné fakty, a preto je dôležitá personalizácia interiéru.“


Ak hovoríme o realizácii konkrétneho projektu, tak pre interiérového dizajnéra je štýl kľúčovou témou. Daniela spomína, že o ňom diskutuje už v úvodnej fáze. „Štýl riešime od začiatku projektu. Klienti nás oboznámia s vlastnými preferenciami a my sa snažíme už na štartovacej čiare zaradiť interiér do štýlu. Musí však zapadnúť do celkového konceptu lokality, stavby, ale samozrejme aj interiéru ako takého.“ Rovnako Daniela pripomína, že ak má ako odborníčka predsa len pochybnosti o vhodnosti štýlu, ktorý si klient vybral, tak navrhne iný, príbuzný. „No a niekedy je nutné štýl úplne ‚pustiť’ a tvoriť výlučne personalizovaným prístupom.“

Pre Danielu je to cesta, ako skĺbiť klientove požiadavky aj vhodnosť jednotlivých prvkov.


Podľa vlastného vkusu


Ak sa rozhodujeme v tomto smere samostatne, bez odbornej pomoci, je vhodné vnímať aj ďalšie okolnosti. Zamyslime sa nad tým, aké štýly na nás pozitívne pôsobia a čo by sme chceli vo vlastnom priestore. Zúžme to potom na maximálne dva štýly a konkretizujme. „Nechajme sa fascinovať farbami, materiálmi či prvkami daných štýlov. Hľadajme nejaký prienik, ktorý nám zabráni vytvoriť chaotický mix.“      

Tá jednotná línia, ktorá priestor pekne prepojí je veľmi dôležitá pre každý štýl. Vytvorí ju najmä farebná paleta a priestorová kontinuita, ktorá aj farby, aj materiály i zariadenie interiéru vzájomne zladí.     

Vlastný štýl je niečo, čo sa skloňuje v móde, v hudbe či inom umení alebo kreatívnom priemysle. A svoje miesto má tento pojem aj v interiérovom dizajne. Ani u Daniely Mazúrovej sa nenavrhuje „podľa šablóny“ , ale dáva sa priestor aj neobvyklosti či kontroverznosti. „Máme radi farby a život v priestore a tým sa riadime počas celého procesu navrhovania. Vždy do interiéru vsúvame niečo, čo dodá interiéru náš kreatívny pohľad a predovšetkým klientovu originalitu.“ 



text: Eva Vašková, Daniela Mazúrová 


Коментарі


bottom of page